בטוח שמעתם את המושג הזה בעבר. אז מה זה בעצם אומר מוח ימני ומוח שמאלי?
מוח האדם מורכב משתי אונות- אונה ימנית ואונה שמאלית. למעשה אלו הן ההמיספרות של המוח המרכיבות את “המוח הגדול”.
פירוש המיספרות: המי=חצי, ספירה=כדור. כלומר חצי כדור ושמחברים את ימין ושמאל אז קיבלנו את המוח הגדול.
ניתן לחלק אנשים לפי ההתנהגות ותכונות האופי שלהם.
באופן כללי, “אנשי המוח השמאלי” נוטים להעיד על עצמם שהם חושבים ופועלים באופן יותר שיטתי, לוגי, מסודר ועובדתי. בעלי נטייה למדעים, מתמטיקה וכו’. לעומתם, “אנשי המוח הימני” יהיו בעלי יצירתיות ודמיון מפותחים יותר, חשיבה אינטואיטיבית ורגשית.
קצת היסטוריה…
התפיסה על “מוח ימני ושמאלי” נולדה אי שם באמצע המאה ה20 ע”י שני חוקרים – גאזינגה ורוג’ר ספרי (הוא גם זכה בפרס נובל לרפואה לאחר מכן), הנחשבים לחוקרי מוח מהמובילים בתקופה ההיא, ויחד עם צוות חלוצי, פיתחו תאוריה על חלוקת המוח מתוך התבוננות ומחקר על חולים בעלי מוח מפוצל- שאצלם אין תקשורת בין חלקי ההמיספרה. הם הגיעו לתובנה על שני חלקי ההמיספרה ותפקיד כל אחד מהם, וההבנה שהחלק הימני והשמאלי של המוח יכולים לעבוד עצמאית והם בעלי חוזקות שונות.
אז בואו נכנס קצת יותר לעומק ההבנה על אונות המוח השונות…
המוח (או ההמיספרה) השמאלי אחראי על תפקודים לשוניים ומתעסק בעיבוד שפה ולשון, משתמש בלוגיקה ועוסק בעיבוד סידרתי ואנליטי, ראייה מיקרו של הפרטים הקטנים המרכיבים את התמונה הגדולה. לעומת זאת, המוח הימני אחראי על עיבוד מרחבי, תפישת התבנית הכללית, ראייה מרחבית, מידע אשר אינו נובע מתקשורת מילולית, אלא תוך שימוש ברגשות, תחושות, אסוציאציות ודמיון.
ימניים ושמאליים מפעילים בצורה שונה חלקים שונים של המוח. השוני המוכר התבטא בהתמודדות השונה עם בעיות סמנטיות, הקשורות בשפה — קריאה, הפקה והבנת המילים. בעוד שאצל הימניים חצי המוח הפעיל יותר בתחום עיבוד השפה הוא הצד השמאלי, אצל השמאליים — הצד הדומיננטי במוח הוא דווקא צד ימין. בנוסף, מסתבר שהשוני קיים גם בנושא פיענוח הגירויים החזותיים.
מחקרים רבים כבר הוכיחו ששני חצאי המוח- הימני והשמאלי- מתמחים בתפיסה שונה של התצורות המוצגות מול העיניים. אם נציג בפני אדם תמונה של עצים רבים, המרכיבים יחד יער- חצי המוח הימני יבחין קודם ביער, בעוד חצי המוח השמאלי יבחין בעצים השונים. או במונחים מדעיים- בעוד התפיסה של חצי המוח הימני היא תפיסה גלובלית, התפיסה של חצי המוח השמאלי היא תפיסה לוקלית, מקומית.
בנסיבות רגילות קיימת תקשורת קבועה בין צדדי המוח בכך שהחלק הימני מקבל קלט מהצד השמאלי ולהפך. ההבדלים בתפקודי הצדדים (כאמור שמאל- תפקודי שפה וימין עיבוד מרחבי) הם בעלי משמעות בסגנון העיבוד שמבצע המוח ולזה יש השפעה על תכונות אחרות שלנו.
אך האם התאוריה הזו אמינה או שהיא מיתוס שכדאי להפריח?
מומחים שעסקו רבות בנושא חלקי המוח בצעו את מחקרם על אנשים חולים עם מוח חצוי, בעלי פגיעה מוחית הפגעה בתקשורת בין חלקיו, ולכן, יש הטוענים שכל התאוריה בנושא חלקי המוח נשאבה מחקר של חולים שאינם מייצגים את מצב התקשורת הרגיל, הבריא של המוח.
מחקרים עדכניים בנושא טוענים ללא ספק כי בכל הקשור לביצוע משימות יומיומיות, רוב הפעולות כוללות התעסקות בפרטים וגם ראיית התמונה המלאה, והמוח אוסף מידע הלוך ושוב תוך עיבוד החלק הימני והשמאלי יחד. במחקר חדש בו התבוננו החוקרים על פעילות המוח סביב משימה ספציפית נראה שאין דומיננטיות להמיספרה מסוימת, אז כדאי לבחון שנית את האמונה שאנחנו “שמאל או ימין”.
באנשים בריאים ללא פגיעה מוחית, שתי ההמיספרות מתפקדות יחד. בהחלט נכון שבמוח נמצאים מרכזים האחראיים לפעולות מסוימות והם נמצאים לעיתים רק בהמיספרה אחת, אך עם זאת עדיין יש לדייק את ההגדרה של “מוח ימני ומוח שמאלי”. האם זהו רק מיתוס שכדאי לנפץ? עדיין קשה לדעת, אולי בקרוב יצאו עוד מחקרים חדשים בנושא שיספרו אחרת.
מוזמנים לקרוא גם על קלפים טיפוליים והשפעתם על המוח